Предсрочно погасяване при кредит с променлива лихва

Какви решения имате, когато процентът ви се повиши?

По време на периода на кредитиране месечната ставка може да претърпи редица промени по различни причини. Например повишаването на референтния лихвен процент води до повишаване на индексите, което засяга кредитите с променлива лихва. Освен това, ако сте избрали заем в евро, валутните колебания могат да окажат пряк ефект върху увеличаването на месечната ви лихва. Не е нужно да се паникьосвате, защото има няколко решения, които ви помагат да намалите месечната сума, която трябва да плащате за погасяване на кредита.

Предсрочно погасяване

Ако поради определени обстоятелства разполагате с по-голяма сума пари, можете да изберете частично или дори пълно предсрочно погасяване. По-конкретно, частичното предсрочно погасяване ви помага, или да намалите кредитния период, или да намалите размера на месечната вноска. Успоредно с това общото предсрочно погасяване включва предварително плащане на целия баланс на кредита.

По този начин, ако възнамерявате да извършите частично предсрочно погасяване, за сумата, която ще платите авансово, ще ви бъде начислена само лихвата, която ще бъде изчислена към тази дата.

При кредит с фиксирана лихва банката няма да ви начисли комисиона за предсрочно погасяване. Ситуацията се променя, ако говорим за заем с променлива лихва. В този случай ще трябва да очаквате заемодателя да ви начисли комисионна.

Какво да предприемете?

Ако попаднете в неприятната ситуация, в която процентът ви продължава да расте, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се измъкнете от тази финансова обвързаност. Сред тях е рефинансирането, което е рентабилна опция за вашите нужди, ако искате кредит при настоящите пазарни условия. С помощта на платформите за сравнение на оферти за бързи кредити можете бързо да разберете информацията, която ви интересува за редица кредити, предлагани на банковия пазар, така че ще ви бъде изключително лесно да намерите най-изгодното финансово решение.

В същото време можете да направите предсрочно погасяване, ако имате такава възможност, или да опитате да договорите нови договорни условия с банката.

Публикувано в Blog. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>