Всичко, което трябва да знаете преди да кандидатствате за кредит

Кредитът е тази сума пари, която банката ни предоставя, за да ни помогне да финансираме разходите си. Има много видове кредити, в зависимост от нуждите ни и ние ги получаваме след постигане на споразумение с финансова институция, която ни предоставя известна ликвидност, срещу връщане на сумата, която сме използвали заедно с плащането на разходите за заема в уговорения срок.кредит, наречен лихва. 

От какво се състои кредитът? 

Кредитът е ограничена сума пари, която финансова институция предоставя на клиент за определен период от време. Това може да не получи сумата наведнъж, но може да я използва постепенно чрез банкова сметка или кредитна карта, като по този начин я управлява според нуждите на всеки момент.

Заемът не е неограничен източник на допълнителен доход, тъй като клиентът от своя страна се съгласява да плати отпуснатата сума, плюс съответните лихви и други разходи, които могат да възникнат, например цената на анюитет в случай на кредитни карти. Кредитите се отпускат за определен период от време, като имат за цел да покрият текущи или извънредни разходи в определени периоди.

Кои са най-често срещаните видове кредити? 

Кредитите са като голямо семейство, много разнообразни и разнородни, и с възможност за адаптиране към нуждите на всеки клиент, независимо дали е физическо лице или компания. Така има онлайн заеми, поискани по интернет, бързи заеми, такива с малки суми, отпуснати за определен момент, „револвиращи“, които могат да се използват многократно до лимит (както е кредитна карта), ипотечни заеми, предназначени за закупуване на жилище или образователни заеми, които са предназначени за заплащане на университетско обучение, наред с други.

 Какво трябва да вземем предвид при избора на кредит?

Преди да кандидатстваме за кредит, независимо от вида му, трябва да обърнем внимание на следните въпроси:

Лихвен процент
Това са допълнителните пари, които трябва да платим на банката за кредита, който ни е отпуснат. Лихвеният процент обикновено се изразява като процент. Има различни лихви (фиксирани, променливи или смесени).

Комисионни
Когато кандидатствате за кредит, банката може да поиска от нас да заплатим серия от комисионни (откриване, управление…). Тези разходи, свързани с отпускането на кредит, обикновено се изразяват като процент.

Месечна вноска
Когато поискаме заем, ще трябва да се сблъскаме с плащането на някои месечни вноски. Следователно вноските са сумата, която трябва да плащаме всеки месец и включват лихва и пропорционалната част на използваната сума от общия кредит.

Капитал
Това е максималната сума пари, която финансовата институция ни предоставя, когато поискаме банков заем.

Падеж
Това понятие се отнася до крайния срок, след който кредитът, който ни е предоставен, вече не може да бъде предоставен.

 Кога е удобно да кандидатствате за кредит и кога не?

Кандидатстването за заем е нещо, което може да направи живота много по-лесен, но трябва да анализираме дали сме в подходящия момент да го поискаме. Поради тази причина е удобно да вземем пари назаем, когато става въпрос за инвестиция, например да отделим повече средства за образованието на нашите деца или да направим ремонт в къщи.

 

Публикувано в Blog. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>