Удоволствията на лененото спално бельо

Един от най-подценяваните аспекти на нашето ежедневие е важността на тъканите, които използваме. Те са навсякъде. Нашите дрехи, кърпи, седалките на нашите коли и дивани, шалове и, разбира се, нашето спално бельо. Коприната, памукът и ленът имат различни характеристики и безброй разновидности, както по отношение на естетиката, така и по отношение на качеството. Защо ленът стана толкова необходим? Ние го използваме без прекъсване от много години.  Археологическите проучвания показват, че ленените влакна отдавна са използвани за създаване на примитивни тъкани.

Какво е ленена тъкан?

Лен може да се нарече всяка тъкан, изработена от влакната на лененото растение. Това е много устойчиво и абсорбиращо влакно, което изсъхва по-бързо от памука. Поради своята здравина и надеждност, ленът се използва за най-различни цели. Например, древните египтяни са използвали за опаковане на мумии. А сега всички, по целия свят, го използват за направата на дрехи и спално бельо. Изработката му изисква много работа, но крайният резултат е плат със свежо и удобно докосване.

Ленът е много специално влакно

Влакната от растението лен имат много специфични характеристики, които ги отличават от вълна, памук, коприна или друг синтетичен материал. Те имат висока проводимост, което ги прави винаги студени до кожата. Мекотата на влакната също така означава, че ленените тъкани не се налепват и стават още по-меки с времето. Разбира се, тази мекота води и до по-малка еластичност и по-голяма нужда от гладене.

В момента 80% от световното производство на ленени влакна идва от Европа. Франция е най-големият му производител. Това е продукт, забележителен както с качеството си, така и с връзката си с хората, които го правят.  Много зависи от климата на региона. Неговото съвършенство е резултат от комбинация от фактори, които биха били невъзможни никъде другаде. Влажен океански климат, богата почва и богата и силна традиция в грижата за тези растения.

Източник: Домотекс

Публикувано в Blog. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>