Как законно да се отървете от заеми?

Днес все повече хора теглят заеми, докато реалните доходи на населението намаляват. В резултат на това мнозина просто не могат да плащат на банките и търсят законни начини да се отърват от заема. Освен спад в доходите, причините за неплащане на кредитите често са внезапна загуба на работа, влошаване на здравословното състояние на кредитополучателя или на член на семейството му, когато трябва да плащате за скъпо лечение, кола ремонт, когато няма достатъчно пари за вноските по заема. Ако заемът е получен в долари или евро, поскъпването на тези валути също може да усложни изплащането на заема, ако кредитополучателят получава доход в лева. Всичко това може да се счита от банката за основателна причина. Често има примери за умишлено избягване на плащане. По един или друг начин забавянето и неплащането на заема не води до нищо добро. В тази статия ще разгледаме някои законни начини да се отървете от заем с минимални негативни последици.

Какво се случва, ако не изплатите заема?

Просрочването на кредита и още повече отказът от плащания води до редица негативни последици:

• влошаване на кредитната история;

• продажба на дълга на колектори;

• дело с евентуален опис на имуществото на длъжника, забрана за пътуване в чужбина;

• проблеми със заетостта.

Кредитната история се влошава в случай на дълг и просрочие по заема и ако се стигне до съд, банките могат да наложат мораториум върху издаването на заеми на такъв кредитополучател, често за неопределено време. Това означава, че никоя банкова организация няма да издаде заем на такъв гражданин. Ако имате нужда от допълнителни средства, ще трябва да кандидатствате в ПФИ, където е по-лесно да получите заем, отколкото в банка, но лихвата може да е по-висока. Ако дългът бъде продаден на агенция за събиране, е малко вероятно да успеете да се отървете от заема. Напротив, неплащането на заема ще доведе най-малкото до неприятна комуникация с тези, които ще поискат дълга. Много колекционери злоупотребяват с факта, че нормативната уредба на дейността им все още не е напълно дефинирана и надхвърлят правомощията си. В медиите можете да намерите много примери за неправилни, а често и просто незаконни действия на такива организации с цел събиране на дългове, понякога буквално на всяка цена. Съдът може да разпореди на длъжника да изплати дълга чрез продажба на имущество, редовно да удържа част от печалбата за плащане на заема, да опише имуществото на длъжника и от средствата, получени от търга, и да изплати дълга по заема.

Източник: zalojni-kashti.com

Публикувано в Blog. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>