Да отпразнуваме кръщенето


Кръщенето е едно от тайнствата, което с трепет се очаква от родителите. Те с раждането на собствения им наследник се замислят кога и къде да го въведат в църквата. Изборът е на родителите, които трябва да поговорят по този въпрос със свещеника на избрания храм.

Възрастта за кръщаване не е определена, но се предпочита да е до годинката. Човек може да се кръсти и когато е голям по свое желание. Особено важно е избора на кръстник. Той трябва да подходи много отговорно към своите задължения. Това е преди всичко възпитаване на детето в християннските добродетели, да бъде мъдър съветник и опора на кръщелника си при решаване на различни житейски проблеми.

За кръщенето се подготвя комплект, с който да бъде облечено кръстенето дете и икона на светеца, чието име получава малкия християнин. Обикновено това се закупува от кръстника. Със свещеника са предварително уточнени всички подробности относно самия ритуал. На този мил празник могат да присъстват роднини и близки на семейството, но това е решение на родителите.

По време на това тайнство на детето се предава особената благодат на Светия Дух в знак на безграничната любов на Бог към Неговите чада. Кръщенето снема първородния грях, който хората са наследили от Адам и Ева.

Потапянето във водата означава отричане от греховния живот и страсти. Времето, прекарано под водата, символизира преходността на живота и неговия неизбежен край. Излизането от купела се свързва с възкръстването на Господ, напомня се за това, че след земния живот човека очаква Царството Небесно и вечния живот.
По време на ритуала на тайнството човек обещава да живее праведно, по Божиите закони, спазвайки Неговите заповеди. Кръщенето духовно обогатява детето и то получава своя ангел-хранител, който ще го пази през целия му живот.

Прието е кръщаването да завърши с празнична трапеза. В миналото това се е правило в църквата, но сега това се прави обикновено в ресторант или в дома. Не трябва да се забравя, че това е преди всичко детски празник и да се съобразите с това. В деня на кръщенето роднини и приятели поздравяват детето и му пожелават здраве, благополучие, щастие. В този ден се подаряват и подаръци, които могат да бъда свързани с празника или според нуждите на детето.

Публикувано в Blog. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>