Направете правилния избор на домоуправител


За нормални условия на живот в многожилищна сграда и за спазване закона за етажната собственост изборът на домоуправител е задължителен. За това към този избор трябва да се подходи много внимателно, а не само да се попълни нужния протокол.

Предложените кандидатури подложете на обсъждане и изберете най-подходящия човек. Това трябва да стане с мнозинство от общотот събрание на собствениците на жилища в кооперацията. Отговорността на домоуправителя е голяма, което изисква да се отделя много време за решаване на всички проблеми. Разбира се, за да има ефект от дейността му е нужно и участието на всеки един от собствениците. В случая имаме предвид, че всеки трябва да внася дължимата месечна такса навреме, за да се разполага с нужните средства.

Ежемесечно се плащат общите сметки за чистач, ток, вода, асансьор. Само така може да се осигурят чисти и осветени мазе и стълбище. Асансьорът ще работи безотказно и всеки ще бъде доволен. Задълженията на вашия управител са изключително много. Преди всичко той е отговорен за спазване закона за етажната собственост и прилагане на правилника за вътрешния ред. Домовата книга и всички приходни и разходни документи са под негов отчет. Непрекъснато възникват проблеми, свързани с общите части, които трябва срочно да се решат, за да се ползват нормално всички дадености в кооперацията.

В старите кооперации подлежат на смяна щранговете, както и входната дограма. За да се направи това са нужни средства, събрани от всички собственици. Обикновено всички неволи в една жилищна сграда идват точно от факта, че всеки иска да ползва общото, а не иска да плаща. Това няма как да се случи, но за съжаление покрай безотговорните собственици страдат и отговорните. Трудното събиране на пари за общи услуги е и една от причините за намиране на домоуправител.

Наред с това е и честото нарушаване на вътрешния ред, при което се налага намеса на отговорника на входа. Неудобството идва от факта, че този човек не може да бъде обективен, защото живее с тези хора и има някакви предпочитания към някого. Домоуправителят поддържа тясна връзка с общинската администрация за възникнали проблеми в кооперацията и пространството около нея.

Всичко това изисква от всеки собственик на жилище в голяма жилищна сграда да се отнася внимателно към всички въпроси, свързани с домоуправителя.

Публикувано в Blog. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>